MaRek: W trójkącie ostrokątnym ABC poprowadzono wysokość CD. Punkt E należy do boku AC, a odcinek BE i
CD przecinają się w punkcie H, przy czym wiadomo, że CD = DB i HD = DA. Wykaż, że odcinek BE
jest wysokością trójkąta ABC.
17 maj 21:01
vaultboy:

<BDC=90
ΔDBH≈ΔDCH
bo DH/AD=DB/DC
i <ADC=<HDB
zatem z podobieństwa tych trójkątów dostaję
<HCE=<HBD=<EBD
zatem z twierdzenia o kącie wpisanym dostajemy, że punkty DBCE leżą na jednym okręgu
Zatem 90=<BDC=<BEC
a to daje tezę
17 maj 21:14
Kulok: Dzieki
17 maj 21:30