MaXior: Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD, że AB = 2* CD. Punkt M jest środkiem ramienia BC.
Odcinki DM i AC przecinają się w punkcie E. Oblicz AE / EC
17 maj 20:58
MaXior: pomoze ktos

? 😪😪
17 maj 22:10
vaultboy:

Niech F będzie środkiem AB.
wtedy AF=CD i AF||CD zatem AFCD jest równoległobokiem.
Niech S będzie punktem przecięcia AC i DF.
Skoro jest to równoległobok to S jest środkiem przekątnych.
Prosta równoległa do AB przechodząca przez M będzie przecinać S
(Dowód: Niech prosta równoległa do AB przechodząca przez M przecina AC w S'
Z Talesa CS'/S'A=CM/MB, natomiast CM/MB=1 zatem CS'=S'A zatem S' jest środkiem AC c.k.d)
Analogicznie FBCD jest równoległobokiem
Stąd SMCD jest równoległobokiem (bo SM=FB=CD i SM || BF || CD)
Czyli punkt E jest środkiem przekątnych SC i MD
Łącząc to wszystko dostajemy
AS=SC
SE=EC
| AS+SE | | SC+SE | | 3EC | |
czyli AE/EC= |
| = |
| = |
| =3 |
| EC | | EC | | EC | |
17 maj 23:23
Eta:
| 3 | |
|AB|=2a , |DC|=a to |NM|= |
| a |
| 2 | |
Trójkąty KME i DEC są przystające z cechy (k,b,k)
oraz trójkąty ANK i ACD są podobne w skali k=2 ⇒ |AK|=KC|=2x
17 maj 23:41
Bogdan:

Trójkąty BFM i MCD są przystające.
| |AE| | |
Trójkąty AFE i CDE są podobne w skali 3:1, stąd |
| = 3 |
| |EC| | |
17 maj 23:44
Bogdan:
17 maj 23:45
Eta:
17 maj 23:46
vaultboy:
17 maj 23:48
Eta:
17 maj 23:50
MaXior: Dziekuje, bardzo pomogło
18 maj 07:11