Graniastosłupy
Taria: Przekątna prostopadłościanu ma miarę 21cm jest nachylona do powierzchni podstawy kątem
30.Oblicz :
a)Przekątną podstawy,
b)Wysokość prostopadłościanu,
c)Objętość,
d)Pole całkowite.
Proszę o pomoc , przynajmniej zacząć ,bo mam kilka takich przykładów i jak jedno zobaczę z
resztą sobie poradzę ,będę bardzo wdzięczny.
17 maj 20:43
Janek191:
| | p | | √3 | |
a) cos 30o = |
| = |
| ⇒2p = 21√3 |
| | 21 | | 2 | |
p = 10,5
√3 cm
============
h = 10,5 cm
=========
Czy to jest prostopadłościan o podstawie kwadratowej ?
17 maj 20:51
Taria: Jak jest kwadrat to trzeba wzór na przekątną kwadratu ,a co trzeba zrobić jak podstawą jest
prostokąt?
17 maj 20:57
Janek191:
c) p = 10,5
√3
więc
| | 21 | | 3 | | 441 | | 1 323 | |
Pp = 0,5 p2 =0,5* ( |
| )2*3 = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 8 | |
| | 1 323 | | 21 | | 27 783 | | 7 | |
V = Pp*h = |
| * |
| = |
| = 1736 |
| |
| | 8 | | 2 | | 16 | | 16 | |
==================
17 maj 21:05
Taria: d) Pc=2Pp+Pb − tu już formalność
Dziękuje bardzo za pomoc
17 maj 21:09
Janek191:
Do d) trzeba obliczyć a − długość boku kwadratu
17 maj 21:13
Taria: Hmm nie rozumiem tylko obliczenia Pola podstawy
17 maj 21:21
Janek191:
Pole kwadratu
1) P = a2
2) P = 0,5 p2 p − długość przekątnej kwadratu
bo
P = 0,5 p2 = 0,5*( a√2)2 = 0,5 *2 a2 = a2
17 maj 21:30
Taria: czyli jak a2= 13238 to a około=12,5 ?
17 maj 21:46
17 maj 21:53
nata: a nie łatwiej w ten sposób:
przekątna kwadratu to a√2=21√32
stąd a=21√64
17 maj 22:28
nata: 147= 3*49
czyli √147=7√3
17 maj 22:29