Funkcje Trygonometryczne
Krystian: Kąt alfa znajduje się w układzie współrzędnych w położeniu standardowym. Punkt P(x,y) wybrano
na końcowym ramieniu tego kąta w odległości 9 od punktu O(0,0).
Oblicz współrzędne punktu P, jeśli wiadomo, że alfa należy (270stopni, 360stopni) i cos alfa =
pierwiastek z 2 przez 4. Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych, wyniki uprość.
17 maj 20:26
Janek191:

P = (x, y)
r = 9
| | x | | x | | √2 | | 9√2 | |
cos α = |
| = |
| = |
| ⇒ 4 x = 9 √2 ⇒ x = |
| |
| | r | | 9 | | 4 | | 4 | |
| | 81*2 | | 1296 − 162 | | 1134 | |
y2 = r2 − x2 = 92 − |
| = |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
17 maj 20:42
17 maj 20:44