trygonometria - zbiór wartości
darcze: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = 2sin
2x − 2sinx + 3
Oto, co zrobiłam jak dotąd:
Podstawiłam za sinx: t, t ∊ <−1, 1>
f(t) = 2t
2 − 2t + 3
Δ < 0
I... co dalej?
Myślałam, że skoro Δ jest mniejsza od 0, to znaczy, że zbiór wartości tej funkcji
to po prostu: <−1, 1>, ale to chyba nie jest dobra odpowiedź?
Bardzo proszę o możliwie jak najbardziej jasne i klarowne wytłumaczenie mi, co należy tutaj
zrobić
darcze: | | 1 | |
Wyliczyłam wierzchołek, który według moich obliczeń ma: ( |
| ; 2,5) |
| | 2 | |
Wyliczyłam też f(1) i f(−1)
f(−1) = 7
f(1) = 3
Więc wychodzi na to, że zbiór wartości powinien wyglądać tak: <2,5; 7>
Dobrze?