Trygonometria
Krystian: Kąt α znajduje się w układzie współrzędnych w położeniu standardowym. Punkt P(x,y) wybrano na
końcowym ramieniu tego kąta w odległości 9 od punktu O(0,0).
Oblicz współrzędne punktu P, jeśli wiadomo, że α ∊ (270stopni, 360stopni) i cos α = pierwiastek
z 2 przez 4. Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych, wyniki uprość.
17 maj 20:15
Krystian: Proszę pomocy! To już na jutro bardzo ważne!
Kąt alfa znajduje się w układzie współrzędnych w położeniu standardowym. Punkt P(x,y) wybrano
na końcowym ramieniu tego kąta w odległości 9 od punktu O(0,0).
Oblicz współrzędne punktu P, jeśli wiadomo, że alfa należy (270stopni, 360stopni) i cos alfa =
pierwiastek z 2 przez 4. Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych, wyniki uprość.
17 maj 20:24
Benny:

sinα=−
√1−cos2α
tgα=−
√7
17 maj 20:32
Krystian: Dziękuje z całego serca Benny
17 maj 20:36