4x^4+4x=0
Smerf: Ile wyjdzie po przyrównaniu tego do zera 4x4+4x=0
17 maj 19:36
Benny: 4x(x3+1)=0
x=0 lub x=−1
17 maj 19:37
Smerf: a jaśniej mógł bym prosić

?
17 maj 19:38
Marek216: Najpierw 4x przed nawias : 4x(x3+1)=0⇔4x=0 lub x3+1=0.
Dalej powinieneś sobie poradzić.
17 maj 19:38
Smerf: 4x=0 czyli x=0 a x
3+1=0
17 maj 19:39
Smerf: to jest ze wzoru skróconego mnożenia?
17 maj 19:39
Marek216: Nie a*b=0 . Ta równość bd prawdziwa gdy a=0 lub b=0.
17 maj 19:41
Marek216: Zaczynasz się tego uczyć czy jesteś 'śpiącym rycerzem' ? Bo od tego dużo zależy

.
17 maj 19:42
Smerf: czyli nie wiem? Można jaśniej? Proszę
17 maj 19:43
Smerf: ja wiem że dużo zależy ale po prostu nie wiem jak to zrobić.
17 maj 19:44
Marek216: Od którego miejsca, wiesz co to wyciąganie wspólnego czynnika przed nawias ?
17 maj 19:44
17 maj 19:44
Smerf: już wiem
17 maj 19:45
Smerf: x
3=−1 x=−1
Chwilowe zaćmienie umysłu
17 maj 19:45
Marek216:
17 maj 19:46
Eta:
Jesteś "smerf maruda"? czy "ciamajda" ?
17 maj 19:46
Draghan: Uważaj na Gargamela.
17 maj 19:47
Marek216: On jest po prostu 'smerf' bez nazwy jakiś statysta w bajce
17 maj 19:47
Smerf: Jestem smerf śpioch
17 maj 19:48
Marek216: Nie pij tyle
17 maj 19:53