Oblicz długość łuku funkcji
Ania: Sprawdzenie zadnia Oblicz długość łuku funkcji
9y
2=2x
2 0≤x≤2
9y
2=2x
2/pierwiastkuje
3y=x
√2
Korzystając ze wzoru
b
∫
√1+[f'(x)]2dx=(*)
a
Liczę najpierw zwykłą całkę
| | √2 | | 2 | | 11 | | 11 | |
∫√1+{ |
| }2=∫√1+ |
| =∫√ |
| =∫ { |
| }12= |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| 3 | | 11 | | 3 | | 1331 | |
| *{ |
| }32= |
| *√ |
| = |
| 2 | | 9 | | 2 | | 729 | |
No i nie policzę granicy czyli ten ułamek to końcówka zadania?
Dobrze? Sory że mało czytelnie, ale się starałam
17 maj 18:55
J:
po pierwsze na jakim przedziale masz obliczyć długość krzywej
po drugie ..źle całkujesz
17 maj 19:36
Ania: Na samej górze jest napisane 0≤x≤2
17 maj 19:38
J:
sorry ..nie zauważyłem
ile wynosi: ∫adx = ?
17 maj 19:39
Ania: | | √2 | |
pierwiastek z (1+( |
| )2) |
| | 3 | |
17 maj 19:41
J:
muszę kończyć ... ∫adx = a∫dx = ax + C
17 maj 19:41
J:
zgubiłaś x
17 maj 19:42
Ania: wiem ale mam pierwiastek i nie da sie go rozbić
17 maj 19:43
Ania: własnie nie policz sobie pochodna z y
17 maj 19:43
J:
| | √2 | |
nie myl pojęć ... y' = |
| i √1 +(y')2 = √11/9 |
| | 3 | |
| | 11 | |
teraz : ∫√11/9dx = √11/9x ... i lczysz: [ |
| x] w granicach: <0,2> |
| | 9 | |
18 maj 06:44