Oblicz
Kaczorek: W prostokącie o polu 48cm2 i obwodzie 28cm połączono odcinkami środki sąsiednich boków. Oblicz
obwód otrzymanego rombu i wartości funkcji
trygonometrycznych jego kąta ostrego
17 maj 18:54
Eta:

Długości boków tego prostokąta to: a=8, b=4 ( lub odwrotnie )
| | 8*4 | |
P(rombu)= |
| = 16 i P=(2√52*sinα |
| | 2 | |
| | 16 | | 4 | | sinα | |
sinα= |
| = |
| to cosα=√1−sin2α=..... , tgα= |
| , |
| | 20 | | 5 | | cosα | |
17 maj 19:39
Kaczorek: a jak doszło do tego, że te boki mają taką długość?
17 maj 19:50
Eta:
Aaaa... to już zostawiam Tobie
17 maj 20:07
5-latek: Otoz według rysunku
P=a*b
P=8*4=32
Obw= 2a+2b
Obw=2*8+2*4=16+8=24
18 maj 09:05
J:
8*4 = 48 ?
18 maj 09:13
5-latek: Czesc
J 
Ja nie liczyłem tego ale pewnie miało być b=6
18 maj 09:16
J:
Cześć

oczywiście 6x8
18 maj 09:21
Eta:

No jasne

( sorry) poprawiam:
a=8 , b=6
Długość boku rombu c=5 to obwód : L= 20
| | 24 | |
P=25*sinα i P= 24 ⇒ sinα= |
| |
| | 25 | |
cosα=.......... , tgα=........... , ctgα=.........
18 maj 20:27