równania różniczkowe 1 rzędu
ciastko: Rozwiąż równania różniczkowe 1 rzędu:
a) y' = x
2 + y
c) y' = 2xy +x
d) y' − y = e
x + 1
Niby praca domowa, ale na zajęciach były zrobione zaledwie 2 przykłady i niestety za bardzo
nie wychodzi, z góry dziękuję za pomoc
17 maj 18:50
ZKS:
To próbuj rozwiązać można będzie Ciebie pokierować jak coś.
17 maj 19:07
J:
a) liniowe niejednorodne : y' − y = x2
najpierw rozwiąż: y' − y = 0 , potem uzmiennianie stałej
17 maj 19:16
J:
| | y | |
b) równanie jednorodne ... podstawienie: u= |
| |
| | x | |
c) i d) analogicznie do a)
17 maj 19:19
Godzio:
Albo:
y' − y = x2
czynnik całkujący: μ = exp(∫(−1)dx) = e−x
Mnożymy równanie przez μ
y'e−x − e−xy = x2e−x
(ye−x)' = x2e−x
ye−x = ∫x2e−xdx = −x2e−x + 2∫xe−xdx = − x2e−x − 2xe−x − e−x + C
y = − x2 − 2x − 1 + Ce−x
Wszystkie równania idą tą metodą.
17 maj 19:28
ZKS:
Zrobię jeden podpunkt.
c)
y' = 2xy + x
y' = x(2y + 1)
2y + 1 = Ce
x2
17 maj 19:29
Godzio:
Ogólna metoda rozwiązywania równań:
y' + f(x) * y = g(x)
μ = exp(∫f(x)dx)
y' * exp(∫f(x)dx) + f(x)exp(∫f(x)dx) * y = g(x)exp(∫f(x)dx)
(y * exp(∫f(x)dx) )' = g(x) * exp(∫f(x)dx)
y * exp(∫f(x)dx) = ∫ [ g(x) * exp(∫f(x)dx) ]dx
y = exp(−∫f(x)dx) * ∫ [ g(x) * exp(∫f(x)dx) ]dx
17 maj 19:30
Godzio:
Co do mojego rozwiązania y = ... + Ce
x
17 maj 19:32
Mariusz: J: b) jednorodne chyba jednak nie
Wszystkie równania są liniowe
2 cze 11:27
J:
tak ... pospieszyłem się
2 cze 11:29