1 | ||
Dla dowolnego a takiego że |x|≤a< | mamy | |
3 |
(n+1)*3nan | 1 | ||
=(1+ | )3a=3a gdy n→0 ale mamy założenie że | ||
n*3n−1an−1 | n |
1 | ||
|x|≤a< | , zatem ten szereg jest zbieżny, zatem szereg ∑ n*3n−1*xn−1 na przedziale | |
3 |
1 | 1 | |||
(− | , | ) jest zbieżny jednostajnie, wówczas wobec dowolności a funkcja g jest ciągła | ||
3 | 3 |
1 | 1 | |||
na przedziale (− | ; | ). | ||
3 | 3 |
1 | ||
Liczymy teraz całkę na przedziale [0, | ] | |
8 |
1 | ||
∫∑n*3n−1*xn−1 dx=∑ ∫n*3n−1*xn−1 dx=∑ n*3n−1* | xn)= | |
n |
1 | 1 | 3 | 1 | 8 | 1 | |||||||
∑3n−1*xn=∑[3n−1( | )n]= | ∑( | )n−1= | * | = | |||||||
8 | 8 | 8 | 8 | 5 | 5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |