modulo
mirabell: elementy odwrotne w ciele−prosze o sprawdzenie
a)element odwrotny do 2 w Z
11
2
−1=6
b) 5 w Z
11
5
−1=9
c) 5 w Z
13
5
−1=8
d)24 w Z
79
24
−1=56
e) 33 w Z
101
33
−1=1

bardzo prosze o sprawdzenie tego
17 maj 18:00
mirabell:
17 maj 18:10
Mariusz: 101−3*33=2
33−16*2=1
33−16*(101−3*33)=1
33+48*33−16*101=1
49*33−16*101=1
33−1=49
17 maj 18:16
mirabell: dziękuje, a pozostałe sa dobrze?
17 maj 18:19
Mariusz: Pozostałe dobrze ale możesz sam(a) sprawdzić mnożąc te elementy i biorąc resztę z dzielenia
17 maj 18:22
mirabell: dzięki wielkie
17 maj 18:49
Mila:
c) 5 w Z13
5−1=8
spr.
5*x=1(mod13)
5*8=40=3*13+1
d) 24 w Z79
24−1=56
24x=1(mod79)
24*56=1344=17*79+1
e)33 w Z101
33−1=49
33x=1 (mod101)
33*49=1617=16*101+1
17 maj 19:37