Pochodna
Kuba: Witam,jak robić z takiego wyrażenia pochodną? Tylko krok po kroku,bo nie rozumiem ..
17 maj 17:44
Draghan: Najbardziej czytelnie byłoby oznaczyć sobie wyrażenia, jakie masz w tym ułamku jako funkcje
zależne od x.
| | 2x*lnx−x | | g(x) | |
Masz: f(x) = |
| , więc niech f(x) = |
| |
| | (lnx)2 | | h(x) | |
gdzie:
g(x) = 2x*lnx−x
h(x) = (lnx)
2
Pochodna z f(x):
| | g'(x) * h(x) − h'(x)*g(x) | |
f'(x) = |
| |
| | (h(x))2 | |
...a więc musisz obliczyć g'(x) oraz h'(x)...
17 maj 17:50
Kuba: 
?
17 maj 17:51
Draghan: ?
17 maj 17:53
Kuba: tak tak,to wszytsko wiem i rozumiem,ale nie weim jak zrobić pochodną funckji g(x)
17 maj 17:56
Draghan: Arytmetyka pochodnych podpowiada, że jeśli masz funkcję a(x) = b(x) − c(x), to
a'(x) = b'(x) − c'(x)
Ponadto, jeśli masz funkcję d(x) = e(x) * f(x), to
d'(x) = e'(x)* f(x) + f'(x)*e(x)
A więc pochodna funkcji g(x) = 2x*ln(x) − x jest równa:
g'(x) = (2x*lnx)' − (x)'
17 maj 18:16
Draghan: ...po prostu musisz sobie porozbijać tę funkcję początkową na takie kawałki, z którymi jesteś w
stanie sobie poradzić.

Umiesz obliczyć pochodną z 2x*lnx...? Jeśli nie, to rozłóż i tę funkcję na iloczyn dwóch
prostszych.
17 maj 18:19
smerf: on już tego nie zrozumie
17 maj 19:47