.
Lika: x6 − 12
Jak to obliczyc?
Wiem ze x6 − 12=0
x6 =12
x = 6√12
I nie wiem co dalej..
17 maj 17:02
Lika: Wie ktos? Ktokolwiek? : (
17 maj 17:25
Eta:
x6=12 ⇒ x= 6√12 lub x= −6√12
17 maj 17:33
5-latek: lub x=3√√12 lub x=−3√√12
17 maj 17:43
Lika: I to koniec zadania?
17 maj 17:45
5-latek: Zakoncz na poscie 17:33 bo widze ze mojego zapisu tez nie rozumiesz .
17 maj 17:48
Lika: Twojego nie ale Ety rozumiem.
17 maj 17:57
5-latek:

Ogolnie
Jeśli masz x do potęgi parzystej np. x
2,x
4 x
6 x
8 itd. to będą dwa rozwiązania
Pokaze na przykładzie x
2=6 to x=
√6 lub x=−
√6 bo
√6 podniesiony do potęgi drugie
da 6 czyli (
√6)
2=6 ale także −
√6 podniesiony do potęgi drugiej da 6 bo (−p{6)
2=6
Jeśli masz x do potęgi nieparzystej np. x
3, x
5 x
7 to np. x
3=7 to x=
3√7
Tak samo pierwiastek stopnia nieparzystego z liczby ujemnej istnieje np.
3√−8=−2
Moje rozwiązanie opiera się na wzorze
Nie zapiszse tego tutaj ale Ci narysuje*
17 maj 18:23
5-latek: ten wzor który CI napisałem czytamy w obu kierunkach : od lewej reki do prawej i od prawej do
lewej ,jak każdy wzor
przykłady √√256=4√256
3√√2=6√2
6√64=3√√64= 3√8=2
17 maj 18:35
Lika: Rozumiem : ) Dzieki
17 maj 21:55