Podwójna wartość bezwzględna - równanie.
asthean: ||x−2|+x|=4 Poprawny wynik to 3. Jak?! Proszę o dokładny rozpis zadania.
17 maj 16:46
Metis: Pokaż próbę rozwiązania. Poprawimy, wytłumaczymy.
17 maj 16:47
17 maj 16:48
asthean: |x−2|+x = 4 v |x−2|+x=−4
x − 2 + x = 4 v x − 2 + x = −4
2x = 6 / 2 v 2x = −2 / 2
x = 3 v x = −1
x − 2 + x = −4 v x − 2 + x = 4
2x = −2 v 2x = 6
x = −1 v x = 3
Skąd mi się tutaj bierze jeden ? Wydaje mi się, że wszystko robię poprawnie. Poprawny wynik to
x = 3.
17 maj 16:51
Metis: ||x−2|+x|=4
1)|x−2|+x=4 v 2) |x−2|+x=−4
1)|x−2|+x=4
x−2+x=4, gdzie x−2≥0 stąd: x≥2
2x=6//2
x=3
−x+2+x=4, gdzie x−2<0 stąd: x<2
2=4
Sprzeczność.
2) |x−2|+x=−4
x−2+x=−4, gdzie x−2≥0 stąd: x≥2
2x=−4+2
2x=−2//2
x=−1
−1<2 Nie należy do zbioru rozwiązań.
−x+2+x=−4, gdzie x−2<0 stąd: x<2
Brak rozwiązania.
Jedyne rozwiązanie :
x=3
17 maj 17:02
5-latek: Teraz zrob sprwdzenie
17 maj 17:03
5-latek: Zawsze rozwiązania rownan należy sprawdzić
17 maj 17:13