matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka oznaczona
Ania:
Czy ktoś wie jak policzyć tą całkę oznaczoną?
ln
4
x
∫
e
dx
x
1
17 maj 16:22
Godzio:
lnx = t
1
dx = dt
x
17 maj 16:22
Trivial:
Taką całkę to w pamięci można policzyć.
ln
4
x
1
∫
1
e
dx =
.
x
5
17 maj 16:26