funkcja kwadratowa, pomocy!
olka: Wyznacz współczynniki funkcji kwadratowej y = ax
2 + bx + c, jeśli znasz współrzędne
wierzchołka W oraz punktu P należącego do jej wykresu.
a) W = (1, 3) P = (2, 5)
b) W = (−2, −1) P = (1, 3)
c) W = (2/5, −1) P = (0, −2)
d) W = (0, 3) P = (2, 7)
Pomóżcie błagam


!
17 maj 15:45
Eta:
1/ Z postaci kanonicznej:
y=a(x−1)2+3 i P(2,5)
5=a(2−1)2+3 ⇒a=2
y=2(x−1)2+3 ⇒ y=2(x2−2x+1)+3 ⇒y= 2x2−4x+5 to: a=2, b=−4, c=5
pozostałe podobnie............ dokończ sama.......
17 maj 15:51
17 maj 15:51
PW: J, też mi się to myli, ale
17 maj 15:59
Eta:
Pewnie myślał o "debacie"

i pomylił ze wzorem Viete
'a ..........
17 maj 16:00
J:
Oczywiście
17 maj 16:03
olka: Eta, możesz wytłumaczyć jak to rozwiązać? nie mogę się połapać
17 maj 16:03
17 maj 16:05
olka: dziękuję
17 maj 16:07
Eta: Na zdrowie
17 maj 16:08