ciag aryt i geom
Akytametam: X y z tworza ciag aryt. a ich suma rowna sie 15. Jezeli dodamy do x 1 a do y 4 a do z 19 to
otrzymamy 3wyrazy ciagu geom. Wyznacz liczby tworzace ciag arytm.
Mi wyszlo :
I.
Z=31
X=−1
Y=−15
II.
Z=−19
X=49
Y=−15
Nie jestem pewny czy dobrze:(
17 maj 15:35
Eta:
I : 2,5,8 II : 26,5, −16
17 maj 15:48
Akytametam: xD to cos zle obliczylem Pokazesz jak robilaś?
17 maj 18:43
Eta:
x,y,z −−− tworzą ciąg arytm. ⇒ 2y=x+z
x+y+z=15 ⇒ 3y=15 ⇒ y=5 to 10=x+z ⇒ x= 10−z
i x+1,5+4, z+19 −−− tworzą c. geom. ⇒ 92=(x+1)(z+19)
(10−z)(z+19)=81 ⇒ ,,,,,,, dokończ
17 maj 18:48
Eta:
Poprawiam ostatni zapis
(10−z+1)(z+19)=81 ⇒(11−z)(z+19)=81 ⇒ ........ dokończ
17 maj 18:51
Akytametam: Dzieki wielkie😄😃
17 maj 19:04
Eta:
17 maj 19:18
Akytametam: Mam problem z troche innym zadaniem.
Wiedzac ze a b c tworza ciag geometr. wykaz ze (a+b+c)*(a−b+c)aa+2b2w+c2
Mam po prostu wymyslic sobie ciag i podstawic czy jak ?
17 maj 19:54
Eta:
Najpierw zapisz porządnie co masz wykazać! bo to co napisałeś, to jakiś bełkot
17 maj 20:10
Akytametam: A przepraszam xD (a+b+c)*(a−b+c)=a2+b2+c2 to przez te korekte zdań na tablecie
17 maj 20:14
Eta:
a, b, c −−− tworzą ciąg geom. ⇒ b2=ac
L= a2−ab+ac+ab−b2+bc+ac−bc+c2= a2+2ac−b2+c2= a2+2b2−b2+c2=a2+b2+c2=P
c.n.u
18 maj 21:42
Akytametam: Dziekuje bardzo za wszystko
19 maj 20:02
Eta:
19 maj 20:17