Rachunek Praw.
bezendu:
Mamy 7 książek po polsku, 4 po angielsku i 3 po niemiecku, na ile sposobów możemy wybrać dwie
książki tak aby nie były napisane w tym samym języku ?
17 maj 15:08
Eta:
?
odp : 12
17 maj 15:13
bezendu:
Mogłabyś przedstawić swój schemat rozwiązania ?
17 maj 15:15
Eta:
wybieramy dwie książki w różnym języku ( kolejność wyboru nie jest ważna)
17 maj 15:21
Eta:
Ajjjjjjjjjjjjjjjjjjjj źle przeczytałam treść zadania ( sorry

myślałam,że są tylko 4 i 3 książki
17 maj 15:23
Eta:
Poprawiam :
odp: 7*3+7*4+3*4=...........
17 maj 15:24
bezendu:
Dziękuję bardzo, potem jeszcze Cię trochę pomęczę

Pozdrawiam
17 maj 15:26
Benny: Takie zadanka są na studiach?
17 maj 15:26
17 maj 15:29
Benny: Ok to ja już podziękuje
17 maj 15:30
jakubs: Ja do dnia dzisiejszego się zastanawiam jak zdałem dyskretną na 3,5
17 maj 15:41
kyrtap: ja się dziwię że jeszcze chce mi się studiować
17 maj 15:57
Eta:
17 maj 15:59
Benny: To aż takie straszne to jest?
17 maj 16:04
Eta:
Etaaaaaaaaam

tak tylko straszą
17 maj 16:07
Benny: No ja myślę
17 maj 16:15
bezendu:
Eta a prawdopodobieństwo geometryczne lubisz ?
17 maj 17:20
Eta:
Najbardziej lubię
chałwę
17 maj 17:34
bezendu:
A nie pigwę ?

2. Ile prób w schemacie Bernoulliego z parametrem p ∈ (0, 1) należy wykonać, aby
prawdopodobieństwo
uzyskania co najmniej jednego sukcesu było większe od 0,999?
17 maj 17:39
Eta:
2/ zero sukcesów(porażka) w n próbach tak,że jego prawdopodobieństwo < 0,001
i mamy:
| |
(1−p)n<0,001 ⇒ (1−p)n<0,001 |
| |
zlogarytmuj stronami i otrzymasz : n.......
17 maj 18:33
bezendu:
Dziękuję !
17 maj 19:13
17 maj 19:23
bezendu:
Po prawej proszę
17 maj 19:32
Eta:
Bardzo trafnie !
17 maj 19:40
bezendu:
Jakie jest prawdo. tego, że losowo wybrany samochód będzie miał numer rejestracyjny
czterocyfrowy składający się z dwóch jednakowych cyfr
Ω=10•10•10•10=10000
A= ?
17 maj 20:40
Benny: Trochę to zadanko nie trafia do mnie. Może być sytuacja, że cztery cyfry będą jednakowe? Czy
jeżeli mamy np. dwie jedynki to reszta cyfr musi być różna od siebie?
17 maj 20:46
bezendu:
Jasno jest napisane, że dwie cyfry mają być takie same. Jak chcesz mieć sytuację, że 4 cyfry
będą takie same jak jest w poleceniu dwie , nawet dwie pary odpadają...
17 maj 20:50
Saizou :
mamy możliwości
aabb
abab
bbaa
baba
czyli 4 warianty
wybrać a możemy na 10 sposobów oraz b na 9 czyli |A|=4*10*9=360
17 maj 20:50
Saizou : nie było tego rozwiązania
17 maj 20:51
Benny: No to ja myślę tak.
XXYZ − liczbę X wybieramy na 10 sposobów, Y na 9, Z na 8
| | 4! | |
liczby te permutują, więc mamy 10*9*8* |
| =8640 |
| | 2! | |
chociaż to jakoś wydaje mi się za łatwe rozwiązanie
17 maj 20:54
Braun:
@Benny źle ! o połowę za dużo Ci wyszło !
@Saizou też źle, ale sam się przyznałeś
17 maj 20:55
Benny: Połowę za dużo? Rozwiązanie jest blisko
17 maj 20:56
bezendu:
Już mam prawidłowe rozwiązanie
17 maj 20:58
Benny: To wrzucaj, zobaczę co źle myślałem
17 maj 20:59
17 maj 21:01
17 maj 21:03
nata: źle

!
zamiast 9
2 będzie 8*9
17 maj 21:05
Saizou :
| |
wybór miejsca gdzie trafiają dwie takie same cyfry a |
| |
wybór cyfry a czyli 10 możliwości
+ dopełnienia wolnymi cyframi b (9) i c (8)
17 maj 21:05
bezendu:
Dzięki
17 maj 21:20
bezendu:
| | 4320 | |
Mila odpowiedź to |
| |
| | 10000 | |
Ale zostawmy do zadanie na chwilkę, mam ważniejsze (dowody)
Wykaż, że P(A)∊[0,1]
0≤P(A)≤1
0≤P(A) z aksjomatu 1
P(A)≤1
P(Ω)=P(A∪A')=P(A)+P(A') aksjomat 3
1=P(A)+P(A')
P(A)=1−P(A')
Czyli P(A)≤1 gdyż, P(A') na pewno jest większe bądź równe 0
QED
17 maj 22:52
Mila:
Dobrze.
1) Jeżeli A⊂B to P(A)≤P(B)
To łatwo wykazać:
2) Jeżeli A⊂Ω to P(A)≤P(Ω)=1
17 maj 23:16
bezendu:
Mila też właśnie chciałem wstawić dowody tych własności
P(Φ)=0
P(A)=1−P(A')
jeszcze mam takie do udowodnienia, pamiętasz może jeszcze prawdopodobieństwo geometryczne ?
17 maj 23:18
Mila:
Może trochę.
17 maj 23:25
bezendu:
Odcinek długości l łamiemy w dwóch losowo wybranych punktach. Oblicz prawdopodobieństwo
tego, że z tak otrzymanych trzech odcinków można zbudować trójkąt. ODP. 1/4.
17 maj 23:29
17 maj 23:36
bezendu:
Widziałem to już jednak mi chodzi o rysunek do tego zadania i pełne rozwiązanie.
18 maj 00:05
bezendu:
up
18 maj 11:20
5-latek : Wyslalem CI skan do zadania
18 maj 13:07
Benny: | | 4! | |
Tak wracając do zadania z tablicą co jest błędnego w moim rozumowaniu |
| . Czemu ma być |
| | 2! | |
18 maj 13:24
Lukas: Wybierasz dwie pary dlatego
18 maj 13:52
bezendu: Ok. Dzięki 5−latek
18 maj 13:53
bezendu:
5−latek jesteś wielki, ale byłem na kosnsultacjach i już wiem
18 maj 14:45
bezendu:
Mila dowody wszystkie mam sprawdzone, sprawdzone przez prowadzącego, są ok.
Możemy teraz dokończyć to zadania z tablicami rejestracyjnymi ?
18 maj 17:53
18 maj 18:12
bezendu:
Dziękuję
Mila
18 maj 18:16
Mila:
Sposób Saizou z godziny 21:05.
Z tym, że nie podoba mi się sformułowanie zadania .
18 maj 18:49
Mila:
| | 1 | |
A to zadanie z prawd. geom. to rozwiązałam trochę inaczej , miałam dwa obszary o polu |
| |
| | 8 | |
każdy, ale to co w linku bardziej mi się podoba.
18 maj 18:51
bezendu:
Zadanie jest poprawnie sformułowane.
18 maj 21:39
Mila:
18 maj 21:44
bezendu:
Proszę w takim razie o rozwiązanie
18 maj 21:56
Mila:
Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany samochód będzie miał numer rejestracyjny
czterocyfrowy składający się z dwóch jednakowych cyfr .
Ω=10•10•10•10=10000
A− numer rejestracyjny czterocyfrowy składa się z dwóch jednakowych cyfr
Napisz jak rozumiesz przykładowy numer rejestracyjny.
18 maj 22:07
bezendu:
1178, 9882, 4655
18 maj 22:11
Mila:
A− W czterocyfrowym numerze jedna z cyfr powtarza się dwa razy a pozostałe cyfry są różne.
Wybór cyfry , która występuje dwa razy, wybór 2 miejsc, na pozostałe 2 miejsca wybieramy cyfry
na 9*8 sposobów .
18 maj 22:18
bezendu:
To ma sens, dziękuję jeszcze raz
18 maj 22:25
Mila:

Skonsultuj i napisz tutaj.
18 maj 22:27
bezendu:
Egzamin mam 9 czerwca, wszystkie 50 zadań mam już zrobionych, tylko te proste sprawiły mi
trudność bo pozapominałem, jak napiszę na 5 to mam wtedy rozmowę na konsultacjach i dwa
zadania dodatkowe na 5,5. Może się uda

A tym czasem uciekam bo w środę egzamin.
18 maj 22:30
Benny: Milu dlaczego wybieramy 2 miejsca z 4, a nie rozmieszczamy 4 cyfry z których dwie się
| | 4! | |
powtarzają i dostajemy |
| ? |
| | 2! | |
18 maj 22:40
Mila:
9*8 już uwzględnia kolejność, a Ty jeszcze raz permutujesz wszystko.
18 maj 22:57
Hugo: bezendu sie cofnął do liceum
18 maj 23:10