Funkcja i jej własności
NN: Wykaż, że funkcja f(x)= x
2 − 2x jest malejąca w przedziale ( −nieskończonośc, 1)
Proszę o wytłumaczenie
17 maj 15:07
NN: x1 > x2 x1, x2 ∊(−
∞, 1)
f(x1) = (x1)
2 − 2x1 f(x2)= (x2)
2 − 2x2
f(x1) − f(x2)= (x1)
2− 2x1 − (x2)
2 + 2x2= −2(x1−x2) + (x1)
2 − (x2)
2=
−2(x1−x2)(x1−x2)(x1+x2)= (x1−x2) [−2 (x1+x2)]
i co dalej ? nie mogę sobie poradzić z tym przedziałem żeby coś ustalić
17 maj 15:18
J:
Pokaz ze w tym przedziale pochodna jest ujemna
17 maj 15:18
NN: pochodna? jeszcze tego nie mieliśmy w 1 klasie
17 maj 15:19
PW: −2(x1−x2) + (x1−x2)(x1+x2) = (x1−x2)(−2+x1+x2)
17 maj 15:25
NN: faktycznie, i teraz powinnam ustalić znaki i rozwiązanie gotowe, ale z tym przedziałem X mam
dwie mozliwosci, albo obie cyfry/liczby moga byc ujemne albo jedna ujemna, druga dodatnia, to
mam to rozpatrywac na 2 przypadki czy jak?
17 maj 15:29
NN: (x1−x2) tutaj na pewno będzie ujemna ale ten drugi nawias?
17 maj 15:30
PW: Wzięłaś
x1 > x2,
a więc
x1 − x2 > 0.
Z założenia x1 < 1 i x2 < 1, zatem
x1 + x2 < 2,
czyli
−2 + x1 + x2 < 0.
17 maj 15:34
NN: dziękuję
17 maj 15:40