Przyklady zastosowan poteg i logarytmow
Lika: Rozwiaz rownanie
(x6−1)(x5+32) =
17 maj 15:06
Eta:
To nie jest równanie! .....co jest po prawej stronie?
17 maj 15:09
Lika: =0 mialo byc...
17 maj 15:11
Lika: Jednak to umiem...raczej chodzilo mi o inny przyklad..
Wylacz wspolny czynnik poza nawias i rozwiaz rownanie:
a) x9 (1024 −x10 ) +512 (1024 − x10) =0
17 maj 15:14
Eta:
(x6−1)*(x5+32)=0 ⇒x= −1 v x=1 v x= −2
17 maj 15:15
Eta:
1024=210 lub 1024=(−2)10
512=29 lub 512=(−2)9
.............
(210−x10)(x9+29)=0
dokończ........
17 maj 15:19
Benny: Ja też chce
17 maj 15:24
Eta:
Co chcesz
Benny? ......... łap
17 maj 15:25
Lika: Nie rozumiem jak to zrobilaś, a gdzie liczby ktore byly przed nawiasami?
17 maj 15:25
Benny: Jakie ładne jabłuszko

To ode mnie trzymaj to
17 maj 15:27
Eta:
wyłączasz ( 1024−x10 ) przed nawias z obydwu składników
i otrzymasz (1024−x10)*(x9+512)=0
jasne?
17 maj 15:28
Lika: Nie ; p Jakos nie umiem tego rozkminić..
17 maj 15:43
Lika: Czarna magia..
17 maj 16:02
Eta:
Jaka tam "magia" ( nie umiesz wyłączać wspólnego wyrażenia przed nawias!
A*B+512*A=0
A*(B+512)=0
W przykładzie: A=(1024+x10) , B= x9
17 maj 16:14
Lika: Juz rozumiem...spojrzalam jak to sie robi na podstawach i rozumiem

A moge wpisac w drugim nawiasie x
9 +2
9 ?
17 maj 16:24