Naszkicuj wykres funkcji
SmauG: Naszkicuj wykres funkcji:
y=x3−x2−x+1 oraz y=9−x / x2−2 <− ułamek
1. Wyznacz Dziedzinę funkcji
2. Wyznacz miejsca zerowe
3. Oblicz granicę funkcji w punktach nieokreślonych i na końcach przedziału określoności
funkcji.
4. Oblicz pochodną funkcji i wyznacz dziedzinę
5. Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema
17 maj 14:57
17 maj 15:01
SmauG: Dzięki, a jeszcze jedno. Przy liczeniu granicy funkcji w punkcie mam (7/0) (punkt: pierwiastek
z 2)
Tzn: 9−x / x2−2 = 9−2 / 2−2 = 7/0 −> Dobrze?
17 maj 15:15