trygonometria
Aga: Wyznacz zbiór wartości:
A) f(x)=|sinx − 1/2|
B) f(x)=cos2 2x − cos2x − 2
C) f(x)= 1/(cos2 x − 2cosx − 8)
17 maj 13:55
J: A [0,3/2]
17 maj 14:02
Aga: Odpowiedz znam, tylko nie wiem jak to zrobic.
17 maj 14:22
J:
− 1 < sinx < 1
−3/2 < sinx − 1/2 < 1/2
po odbiciu wzgledem osi OX mamy [0,3/2]
17 maj 14:40
PW: B) jest trochę trudniejsze.
Mamy do czynienia ze złożeniem dwóch funkcji:
h(x) = cos2x
i
f(u) = u
2 − u − 2.
Funkcja h osiąga wszystkie wartości od −1 do 1 (co wynika z własności funkcji kosinius).
Funkcja f jest zatem rozpatrywana dla u∊<−1, 1> (przebieg tej funkcji dla innych u nie
interesuje nas).
| | 1 | |
Z własności funkcji kwadratowej wiemy, że minimum funkcji f jest osiągane dla u = |
| |
| | 2 | |
i jest ono równe
| | 1 | | 1 | | 1 | | 9 | |
fmin = f( |
| ) = ( |
| )2 − |
| − 2 = − |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
O maksimum funkcji f na przedziale <−1, 1> pomyśl na podstawie wykresu.
17 maj 15:11