...
Mateusz: Dokonaj aproksymacji otrzymanych danych wielomianem stopnia 1.
t[s] 1 2 3 4 5 6
S[m] 6 12 20 30 42 56
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, proszę o jakieś podpowiedzi.
17 maj 13:26
17 maj 13:50
Draghan: Mateusz, łapiesz już jak to zrobić?
17 maj 14:09
Mateusz: Niestety nie
17 maj 14:14
Draghan: Można to liczyć "na piechotę", ale można bardzo prost(ack)o zbudować trzy macierze i otrzymać
rozwiązanie, przez wyznaczenie macierzy W z niżej podanego równania.
Jeśli poszukiwana funkcja to f(x) = ax + b, musisz znaleźć współczynniki a i b.
Jeśli uznasz t[s] jako wartości x, a S[m] jako wartości y:
A*W = B, gdzie poszczególne składniki są macierzami:
A = | ∑x2 ∑x1 |
| ∑x1 ∑x0 |
W = | a |
| b |
B = |∑x*y|
| ∑y |
17 maj 14:32
Trivial:
Hm można po prostu dopasować metodą najmniejszych kwadratów.
Chcemy aby: S = at + b
Czyli:
6 1 1
12 2 1
20 3 1 a
30 = 4 1 * b
42 5 1
56 6 1
To równanie jest sprzeczne, ale metoda najmniejszych kwadratów polega na przemnożeniu obu stron
przez transpozycję macierzy po prawej stronie i rozwiązaniu otrzymanego równania.
Rozwiązujemy i mamy:
17 maj 14:51
Mateusz: ok, zaraz to spróbuje wyliczyć
17 maj 15:13
Mateusz: A jeszcze pytanie odnośnie tego samego przykładu. Jak rozwiązać to samo, tylko że aproksymacja
wielomianem stopnia 2 ?
21 maj 20:48