całka podwójna
asda: Obliczyć podaną całkę podwójną po wskazanym prostokącie:
a)∫∫(x
2*y
3dxdy
D
D=[0,2]x[−1,1]
D
D=[−1,0]x[0,2]
17 maj 12:58
Krzysiek: a)=∫
02x
2dx*∫
−11y
3dy
| | 1 | |
b)Policz całkę po jednej zmiennej np. po 'x' ∫ |
| dx a potem po 'y' |
| | (x+y)2 | |
17 maj 13:05
J:
I gdzie problem calkujesz najpierw po y potem po x
17 maj 13:08
asda: Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale mi wychodzi w 1 przykładzie 0 a w drugim nie bardzo wiem jak
policzyć tą całkę ..
17 maj 14:47
J:
Przez podstawienie t = x + y
17 maj 14:50
jakubs: Proste podstawienie:
Jeżeli całkujesz po dx:
x+y = t
dx=dt
17 maj 14:51
asda: Dzięki wielkie

!
17 maj 15:11