ekstrema lokalne
zośkaa: Wyznać ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji f(x) = x4*e−x.
Prosze o pomoc, ponieważ nic nie wychodzi
17 maj 11:24
Kacper:
Ile jest równa pochodna tej funkcji?
17 maj 11:26
dzikiewensze: druga pochodna to x+2lnx/x4
17 maj 11:28
zośkaa: o ile dobrze policzyłam to e−x(4x3−x4)
17 maj 11:33
Benny: No i masz f'(x)=−x
3*e
−x*(x−4)
taka funkcja zeruje się dla x=0 lub x=4 teraz sprawdź, gdzie ma max i min i podaj przedziały
17 maj 11:39
zośkaa: rosnie od nieskończoności do zera i maleje od zera do nieskończoności?
17 maj 11:50
Benny: A co zrobiłaś z czwórką?
17 maj 12:08
zośkaa: znaczy rośnie od −nieskończoności do 0, a maleje od 0 do 4 i od 4 do nieskończonosci?
17 maj 12:13
Benny:

Źle. Zobacz jak wygląda wykres.
17 maj 12:16
zośkaa: robiłam to na podstawie zadania z zajęć i nie wiem dlaczego mam inny wykres
17 maj 12:22