ciąg geometryczny
Asia: Ciąg (bn) jest geometryczny, ma wszystkie wyrazy różne od zera. Sprawdź, czy ciąg (an) jest
geometryczny
an= 2bn
17 maj 10:16
Benny: Jeśli ciąg ma być geometryczny to jego iloraz musi być stały.
q − iloraz ciągu b
n
| an+1 | | 2 | | bn | | 2 | | bn | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| an | | bn+1 | | 2 | | bn*q | | 2 | | q | |
| 1 | |
| jest stałe, ponieważ q jest stałe |
| q | |
17 maj 10:52
Asia: dziękuję bardzo
17 maj 11:17
Asia: a czy an=3*b2n będzie tak samo? czy dlatego, że b jest do kwadratu to q się jakoś zmieni?
17 maj 11:22