procent prosty lokaty itp
Alicia: Przez pięć lat (na początku każdego roku) pan Nowak lokuje w banku po 3000zł na 7% w skali roku
(procent prosty). Jaka sumę otrzyma po pięciu latach? Uwzględnij 18−procentowy podatek od
dochodow kapitałowych.
Od razu piszę, że odpowiedź to 17583 zł.
Próbowałam na różne sposoby, ale mi nie wychodziło.
Wzór, którego używałam to Kn=Ko(1+np)
17 maj 01:40
Kacper:
Tutaj nie można skorzystać bezpośrednio z tego wzoru

I rok − wpłaca 3000, po roku ma (3210 − 37,8) zł, bo odejmujemy podatek dochodowy.
Dochód Pana Nowaka z każdych 3 tys. zł wynosi 172,2 zł.
Pan Nowak wpłacił w sumie 15000 zł.
Teraz musimy policzyć ile razy te odsetki doliczamy: 5+4+3+2+1=15
15*172,2=2583zł
W sumie otrzymał 17583 zł
17 maj 07:56
Alicia: skad sie wzielo 37,8 zl oraz 172,2 zl o co chodzi z doliczaniem tych odsetek?
nic nie rozumiem
17 maj 10:37
Alicia:
17 maj 11:02
Kacper:
3000*0,07=210 − tyle odsetek dostanie
210*0,18 = 37,8 − podatek dochodowy.
17 maj 11:23
Alicia: no a doliczanie tych odsetek?
5+4+3+2+1=15
o co w tym chodzi?
17 maj 11:28
Alicia:
17 maj 11:56
Alicia: moze mi ktos wytlumaczyc?
17 maj 12:14
Alicia: juz wiem o co chodzi z tym 1+2+3+4+5=15
dzieki Kacper
17 maj 12:42