Określ, której ćwiartki jest kąt x spełniający równanie:
nacix: Określ, której ćwiartki jest kąt x spełniający równanie:
sin2x = 1
Wiem, że dalej trzeba tak:
Ale w odpowiedzi jest I i III ćwiartka, pierwsza mi wychodzi, ale nie wiem skąd się wzięła III.
16 maj 20:57
PW: | | π | | π | |
Dla k=0 otrzymujemy x = |
| , a dla k=1 − kąt |
| +π, czyli kąt trzeciej ćwiartki. |
| | 4 | | 4 | |
Pytanie sugeruje, żeby dalej nie szukać (dla następnych k dodatnich czy dla k ujemnych
dostajemy liczby będące rozwiązaniami równania, ale nie są to już miary kątów "z ćwiartek".
16 maj 21:21
pigor: ... masz 4 ćwiartki, a tu dla
k=0 ⇒ x= u{1}{4]π= 45
o, czyli promień wodzący ∊ I ćw. XOY;
k=1 ⇒ x=
14π+π= (45
o+180
o) ... ∊III ćwiartki.
itp, itd, dla k=3,4, ... powtarzają się te ćwiartki na kole tryg..
16 maj 21:24
nacix: dziękuję
16 maj 22:18