Muszę rozwiązać równanie pomoże ktoś?
Raylle: 5x+5x−2+5x−4+...=√100*5x+524
16 maj 20:56
5-latek: czym jest lewa strona tego równania ?
16 maj 21:11
Raylle: 5 podniesione do szeregu
16 maj 21:18
5-latek: 
Jest to suma nieskończonego ciągu geometrycznego
Wiec ja policz
a
1=5
x
q= U{5
x−2{5
x}=5
−2<1
czyli OK
16 maj 21:22
Raylle: Tyle to mam. Zawiesiłemsię przy 5x1−5−2=√4*5x+2+524
16 maj 21:38
Sabin: Lewa strona = 5x*52/24. Mianowniki się uproszczą, podnieś do kwadratu stronami (bo można),
podstaw t = 5x
17 maj 09:22