Układ rownań. Nieliniowy
Miska: Nie umiem rozwiązać ukłądu równań:
sqrt(y+1)+y/[2*sqrt(x+1)]=0 i x/[2(sqrt(y+1)]+sqrt(x+1)=0. Proszę o pomoc. Ma wyjść −2/3 i
−2/3.
16 maj 20:38
pigor: ... , czy o to o to chodzi
| | y | | x | |
√y+1+ |
| = 0 i |
| +√x+1=0 ⇔ ... |
| | √x+1 | | 2√y+1 | |
16 maj 20:54
Miska: Dokładnie
17 maj 11:59
Miska: Ale, nadal nie wiem jak go roziwązać. Proszę o poradę
20 maj 00:37
Qulka:
√x+1 =a
√y+1=b
więc
zatem
ab+b
2−1=0
a
2−1+2ab=0
a
2=2b
2−1
ab=1−b
2
z drugiego
a
2b
2=1−2b
2+b
4
2b
4−b
2=1−2b
2+b
4
delta
a
2=
√5−2
więc
x+1 =
√5−2
20 maj 09:31