matematyka dzial jaki
Waldek: Jak się nazywa taki dział z matematyki.
Witam, ostatnio na ćwiczeniach strasznie bolała mnie głowa, więc jedynie ślepo przepisywałem z
tablicy, bez żadnego skupienia.
Czy ktoś mógłby mi prosze powiedzieć, jak fachowo nazywa się taki dział matematyki?
np Znajdź plaszczyzne rownolegla do 3x−12y+4z=0 i styczna do powierzchni x2+y2+z2=676
Cwiczenia sa z Analizy matematycznej
16 maj 20:09
kyrtap: Pochodne wielu zmiennych ?
16 maj 20:09
pigor: ... szukałbym pod hasłem : powierzchnie stopnia drugiego;
np. tu masz dane równanie płaszczyzny i równanie x
2+y
2+z
2 = 26
2
− kuli o środku w (0,0,0) i promieniu 26 .
16 maj 20:32
ledzeppelin20: Jak dla mnie to będzie się zaliczało do geometrii analitycznej.
16 maj 20:37
pigor: ... a jeśli jesteś na Politechnice szukaj w dziale :
Elementy algebry i geometrii :
powierzchnie stopnia II−ego − powierzchnie obrotowe . ...
16 maj 20:45