Rozwiązywanie działań na potęgach i pierwiastkach.
asthean: Proszę o pomoc i sprawdzenie wyniku w następujących przykładach. Jeżeli mój wynik jest zły
bardzo proszę o pokazanie prawidłowego rozwiązania

a) (
√4−√15 −
√4+√15)
2 − wyszło mi 0.
b)
√2(2−2√2)2 +
√2(2+2√2)
2 − wyszło mi 4
√3
c) [(2
√2 −
√7)
1/2 + (2
√2 +
√7)
1/2]
2 − nie umiem tego zrobić...
d)
√11−6√2 +
√11+6√2 − wyszło mi 6.
16 maj 18:19
jakubs: wklep do wolframa i sprawdz
16 maj 18:23
Benny: c)
[(2√2−√7)1/2+(2√2+√71/2)]2=2√2−√7+2*√(2√2−√7)(2√2+√7)+2√2+√7=
=4√2+2*√8−7=4√2+2
16 maj 18:36
PW: a) TO NIE MOŻE BYĆ ZERO, przecież podniesiono do kwadratu liczbę, która nie jest zerem.
(a−b)2 = a2 + b2 − 2ab,
a więc
(√4−√15 − √4+√15)2 = 4 − √15 + 4 + √15 − 2 √(4−√15)(4 + √15 =
= 8 − 2√42−15 = 8 − 2√1 = 6
16 maj 22:22