Liczby zespolone.
Mis: .) Korzystając z podstawienia t=(z−i)/(z+1) proszę rozwiązać równanie:
(z−i)4=(z+i)4 .
Nie wiem jak to ugryźć.
16 maj 16:34
kyrtap: (z−i)
4 = (z+i)
4 /:(z+i)
4
t
4 = 1
16 maj 16:39
jakubs: Patryk, w treści zadania jest inne t
16 maj 16:45
kyrtap: a faktycznie mój błąd
16 maj 16:46
PW:
t jest dobre, ale trzeba je obliczyć (w zbiorze liczb zespolonych są 4 rozwiązania, i te cztery
rozwiązania przyrównać do
16 maj 16:48
kyrtap: możliwe też że kolega/koleżanka źle napisała
16 maj 16:49
PW: Zakładam, że autor pomylił się pisząc .../(z+1), takie podstawienie nie miałoby sensu.
16 maj 16:50
kyrtap: PW jesteśmy zgodni
16 maj 16:50
jakubs: Też miałem pytać, czy t poprawne, ale mój poziom z algebry jest tak niski, że wolałem się nie
wypowiadać
16 maj 16:51
kyrtap: nie przesadzaj że niski
16 maj 16:52
jakubs: Bardzo bardzo niski
16 maj 17:00
Mis: W treści zadania było 1. Nie wiedziałem jak się za to zabrać. Najwidoczniej zadanie zawierało
bład. Teraz rozpatrzam to ze wzoru deMovire'a i t przekształcam na poprzedni zapis?
Dziękuję wszystkim za zaineteresowanie,
16 maj 17:03
PW: Wzór deMoivre'a to przesada, znamy rozwiązania równania t4 = 1:
{−1, 1, −i, i}.
Więcej nie ma , co wiemy skądinąd.
16 maj 17:11