Granica, poza przedszkolem
Draghan: Granica − podejście drugie.
| | xy | |
lim(x, y) −> (0, 0) |
| = ... |
| | √x2y2 | |
Podpowiecie, jak to ruszyć? Mogę wyłączyć którąś ze zmiennych spod pierwiastka?

Tak jest poprawnie?
| | xy | |
...= lim(x, y) −> (0, 0) |
| |
| | |y|√x2 | |
...i z tego by wynikało, że granica nie istnieje, bo dążąc prawostronnie i lewostronnie
otrzymujemy różny wynik...?
16 maj 16:29
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Ciągi. xn = ( |
| , |
| ) , yn = ( |
| , − |
| ) |
| | n | | n | | n | | n | |
16 maj 16:34
Draghan: Czyli to co napisałem wyżej, jest bzdurą i tak się nie robi?
16 maj 16:35
ICSP: "dążąc prawostronnie i lewostronnie" − co przez to rozumiesz ?
16 maj 16:43
Draghan: Okej. Piszę tę wiadomość już czwarty raz i nie potrafię wyjaśnić.
Dlatego pytałem, czy to nie jakieś bzdury, bo tak właśnie podejrzewałem.

Wcześniej liczyłem sobie granice iterowane, ale tutaj się nie da.
Dzięki bardzo,
ICSP.

Zajmę się lepiej ciągami.
16 maj 16:49