Ukłąd równań z parametrem
assa: Proszę zbadać dla jakiej wartości parametru c układ jest:
a)oznaczony, b)sprzeczny c) nieoznaczony:
x+y+z=c
x+y+4z=0
2x+y+5z=0
3x+2y−2z=1
Proszę o pomoc. Chcę skorzyustać z tw Crammera, albo Croneckera−Capllego. Pozdrawiam.
16 maj 16:21
Mis: Kroneckera
16 maj 17:05
assa: Proszę o podanie schemtau, gdyż nie mam pojęcia jak to rozwiązać.
16 maj 17:06
PW: Ja bym rozwiązał układ składający się z równań (2), (3) i (4), a po rozwiązaniu zastanowił się,
jakie musi być c, aby dołączenie równania (1)
a) nic nie popsuło
b) spowodowało sprzeczność
c) czy to w ogóle możliwe?
16 maj 17:06