...
Phoebe Campbell:
Wykaż, że ciąg jest monotoniczny.
| | −5 | |
Obliczyłem an + 1 − an = |
| |
| | (4n + 5)(4n + 1) | |
i teraz mam dylemat jak w każdym zdaniu tego typu,
nie wiem jak sprawdzić czy jest monotoniczny..
bo jeżeli dobrze rozumiem to on ma cały czas rosnąć,
maleć albo mieć takie same wartości..
czy wystarczy zatem wyliczyć np. a
1, a
2 i a
3?
16 maj 16:14
Bogdan:
Badasz znak licznika i mianownika
16 maj 16:18
Phoebe Campbell: Dla a1, a2, a3?
16 maj 16:20
Bogdan:
Nie, badasz znak różnicy an+1 − an, w Twoim zadaniu:
licznik −5 < 0
mianownik (4n + 5)(4n + 1) > 0 b0 n∊N+
stąd an+1 − an < 0 (w liczniku minus, w mianowniku plus), a więc ciąg jest malejący.
16 maj 16:29
===:
...albo zamień tą homograficzną na kanoniczną i wszystko będzie jak na dłoni −
16 maj 16:40
Phoebe Campbell:
A jakbym miał coś w stylu an+1 − an = 2n−5
ale byłoby to bardziej zagmatwane niż 2n−5 i nie widziałbym, że
raz jest dodatnie, a raz ujemne.. to co wtedy?
Nie można tego jakoś wyliczyć?
Tutaj widzę, że dla n=1 i n = 2 jest ujemne, a dla n=3 jest dodatnie, ale jakby
nie można było tego od tak odczytać.. to co muszę zrobić?
Bo teraz to dla mnie jest bardziej jak zgadywanie niż liczenie..
16 maj 16:47