Wyznacz pierwszą i drugą pochodną
justa.r12: Wyznacz pierwszą i drugą pochodną
x*√x/(2−x)
nie dam rady jakoś tego obliczyć
16 maj 13:32
justa.r12: zamieniłam pierwiastek na potęgę 1/2 ale i tak nie dam rady
16 maj 13:34
justa.r12: jak po kolei liczyć? najpierw pochodna iloczynu? a gdy liczę pochodną (2−x)1/2 to mnożyć też
przez 2−x? jaki końcowy wynik wyjdzie?
16 maj 13:44
Benny: | | x | | 1 | | 2 | |
f'(x)=√ |
| +x* |
| * |
| |
| | 2−x | | | | (2−x)2 | |
Nie wiem czy dobrze to zacząłem, bo nie miałem jeszcze pochodnych funkcji złożonych.
16 maj 13:44
16 maj 13:45
justa.r12: do Kacpra
funkcja jest taka jak napisał Benny
16 maj 13:48
justa.r12: to jest chyba kilka razy złożona funkcja
16 maj 14:02
Draghan: f(x) = x * g(x)
| | x | |
gdzie g(x) = √ |
| = √h(x) |
| | 2−x | |
...i musisz policzyć pochodne kolejno: h(x), g(x) i wreszcie f(x)...
16 maj 14:46
Benny: @
Draghan czy moja pochodna jest dobrze policzona?
16 maj 15:19
Draghan: Benny, jest okej.

Oczywiście możesz to jeszcze posprzątać, ale wygląda na to, że jest
okej.
16 maj 15:25