...
Phoebe Campbell:
"Wykaż, że ciąg jest monotoniczny"
to co wiem:
jeżeli an+1 − an > 0 to c. rosnący
jeżeli an+1 − an = 0 to c. stały
jeżeli an+1 − an < 0 to c. malejący
to czego nie wiem:
jak będzie wyglądał zapisz z an+1 − an dla ciągu, który
nie jest monotoniczny.
16 maj 12:53
Kacper:
Przykład ciągu, który nie jest monotoniczny:
an=n2−6n−4
an+1−an=(n+1)2−6(n+1)−4−(n2−6n−4)=2n−5
I teraz 2n−5 nie jest dodatnie, lub ujemne dla każdej liczby naturalnej n, czyli ciąg nie jest
monotoniczny.
16 maj 13:13
Phoebe Campbell: Dzięki Kacper.
16 maj 13:17