Pierwiastki i logarytmy
Angela: 1. Liczba 525 * 125 20 jest równa...?
2. Liczba 33 * 2715 *81 25 jest równa...? Dodam ze musi byc np A) 9150 itp
3. Liczba √7 trzeciego stopnia * √7 =
16 maj 12:22
Angela: I jeszcze jedno
4. Liczba 716 + 718 jest podzielna przez...?
16 maj 12:42
Metis: W czym problem?
16 maj 12:44
Angela: W 2 chyba przy 3 do potegi 5 powinno byc i wychodzi mi ze jest to 9
50 ale nie mam pewnosci.
Chcialabym po prostu by ktos mi to potwierdzil lub powiedzial czy mam blad w wyniku.
W zadaniu nr 1 wg mi nie wychodzi, wynik mam 5
85 ale nie zgadza sie chyba z odpowiedzami...
W zadaniu nr 3 calkowicie nie wiem jak zrobic bo sa odpowiedzi np ze pierwiastek z 7 do potegi
5,6 itp
W zadaniu 4 tez nie wiem jak zrobic, nie wiem czy te liczby mam pomnozyc i pozniej znalezc lb
podzielna ?
16 maj 12:49
J:
1) = 585
16 maj 12:56
J: 2) = 3148
16 maj 12:58
J: 3) = 31/6 = 6√3
16 maj 13:00
J: Ma byc 7 oczywiscie, a nie 3
16 maj 13:02
Angela: w 2gim zadaniu mam chyba dobrze, bo zrobilam blad w przepisywaniu a musi byc liczba 9, jesli
moge prosic o wyjasnienie zadania 3 to byloby super.
16 maj 13:03
J: 4 = 716(1+72) = 716*50
16 maj 13:29
Angela: I tak nie rozumiem
16 maj 13:32
J: 1 + 49 = 50
16 maj 13:35
Angela: no ale skad to sie wzielo?
16 maj 13:38
J: Wylaczamy 716 przed nawias
16 maj 13:54