termodynamika
xxx: Nad układem wykonano pracę 300J. Energia wewnętrzna wzrosła o 2000J. Oblicz Ciepło Q.
Wiem, że zadane dla większości z was banalne, ale ja jestem lewa do fizyki.emotka Proszę o
pomoc.
Będę wdzięczna. emotka
wiem, że powinnam wykorzystać wzór ΔU = W + Q, ale nie wiem jak zapisać że "wzrosła o 2000J"
i przepraszam, że piszę tutaj, ale na fizyka pisz nikt mi nie odpowiada
16 maj 12:04
Godzio: ΔU to wzrost (dokładnie Δ to oznacza
Na początku mamy jakąś energię U1, następnie U2, i wzrost to U2 − U1 = ΔU
16 maj 12:23
Metis: 1 zasada termodynamiki.
ΔU=W+Q
Należy uważać na znaki: na to czy praca wykonana jest nad układem, czy to układ wykonuje pracę.
W drugim przypadku praca jest ujemna.
16 maj 12:28
xxx: czyli ma wyjść 1700J i ciepło jest dostarczone do układu?
16 maj 13:54