Jak obliczyć dziedzine funkcji której wzorze są inne funkcje?
MaxMar: Nie jest to zadanie, bo niestety nie mogłem znaleźć odpowiedniego przykladu.ale załóżmy, że
mamy pod kreska ułamków we wzorze funkcji f coś takiego: g (x−5)*d* (x+3). Przy czym g i d
tez są funkcjami o wzorach np. g (x)=x2, a d (x)=sqrt (x−5). Jak obliczyć dziedzinę takiej
funkcji (będą to liczby, które spełniają dziedziny wszystkich trzech funkcji naraz?)?
16 maj 00:06
J:
Zasada jest prosta .mianownik ròżny od zera
16 maj 00:21
Draghan: ...oczywiście założenia dla dziedziny f muszą być częścią wspólną założeń do wszystkich Twoich
funkcji, które się na tę f składają.
| | 1 | |
Jeśli masz f(x) = |
| , musisz założyć: |
| | √x3 − 15x2 + tg(x) | |
1.
√x3 − 15x2 + tg(x) ≠ 0 [mianownik]
2. x
3 − 15x
2 + tg(x) ≥ 0 [pierwiastek kwadratowy]
| | π | |
3. x ≠ |
| + kπ, k ∊ ℤ [dziedzina tg(x)] |
| | 2 | |
I dziedzina funkcji f będzie iloczynem 1 ∧ 2 ∧ 3. Bo nie możesz wrzucić do funkcji f(x) takich
| | π | |
iksów, które spowodują że jakaś część tej funkcji nie istnieje, np. tg( |
| ).  |
| | 2 | |
...akurat tutaj założenie 1. i 2. możesz zawrzeć w jednym, tzn. x
3 − 15x
2 + tg(x) > 0...
16 maj 01:09
Draghan: ...tam w mianowniku nie ma pochodnej, tylko tak niefortunnie przecinek "upadł"...
16 maj 01:09