...
Phoebe Campbell:
Wyznacz wyrazy ciągu, które są liczbami całkowitymi
Przeglądając notatki trafiłem na to zadanie i po przeczytaniu obliczeń nie rozumiem
| | 36 | | 6 | | −6 | |
dlaczego z |
| zrobiłem |
| lub |
| . Proszę o wyjaśnienie.  |
| | n2 | | n | | n | |
Obliczenia:
| | 36 − n2 | | 36 | | n2 | | 36 | |
an = |
| = |
| − |
| = |
| − 1 |
| | n2 | | n2 | | n2 | | n2 | |
n = {1,2,3,6}
15 maj 22:03
Qulka: ze wzoru skróconego mnożenia bo sprawdzasz kiedy an=0 więc każdy nawias potem oddzielnie
15 maj 22:04
Qulka: a nie..całkowite..więc nawiasy mają być całkowite, a więc w mianowniku podzielniki szóstki
15 maj 22:06
Phoebe Campbell:
Ale głupie pytanie zadałem..

Dzięki Qulka
15 maj 22:08
Phoebe Campbell: to teraz już nie wiem co jest grane.. (odpowiadając nie widziałem 2 odp)..
bo tutaj nie rozumiem dlaczego pierwiastkowałem ten ułamek w taki sposób bez wpływu
na całość.. bo to byłoby ok gdyby za an podstawić 0.. ale jednak nie podstawiamy 0?
15 maj 22:11
Metis: Nie ma głupich pytań
15 maj 22:11
b.: 36/(n2) ma być całkowite, czyli n2 | 62, czyli n | 6.
Rozkładanie na czynniki ze wzoru skróconego mnożenia niewiele tu pomaga, bo iloczyn liczb
niecałkowitych może być całkowity.
15 maj 23:13
Qulka: ale iloczyn liczb całkowitych na pewno będzie całkowity
15 maj 23:19