Wlasnosci liczb
5-latek: Witam .
Zadanie :
Udowodnij ze dla każdej liczby całkowitej n jest albo 9|n2( co czytamy 9 jest podzielnikiem
n2 albo n2 daje z dzielenia przez 3 reszte 1
Wskazowka : Rozpatrz liczby n postaci 3k, 3k+1, 3k+2
No dobrze . jeśli wezme n=3k to (3k)2= 9k2 to co mi teraz z tego wynika ?
Biore teraz n=3k+1to (3k+1)2 to 9k2+6k+1=3(3k2+2k)+1 (dostaliśmy reszte 1
biore n=3k+2to (3k+2)2= 9k2+12k+4=3(3k2+4k+1)+1 (tez dostaliśmy reszte 1
czyli caly urok tego zadania polega na odpowiednim przekształceniu
15 maj 21:10
ZKS:
Jest gdzieś jakieś pytanie?
15 maj 21:12
5-latek: Czesc

Jest . czwarta linijka od dolu
15 maj 21:14
ZKS:
Wynika Ci podzielność przez 9.
15 maj 21:15
ZKS:
Hej.
15 maj 21:16
5-latek: Ja wlasnie tego nie rozumiem
dlaczego? . Dlatego ze w zadaniu jest powiedziane dla każdej liczby całkowitej jest albo 9|n2
itd.
Bo wezmy np. n=2 to wtedy n2=4 i 9 nie jest podzielnikiem czworki
NO chyba z eja zle interpretuje tresc zadania
15 maj 21:21
5-latek: Ja trochę wolno piszse i czasami zastaniawiam się długo nad odpowiedzia dlatego to trochę długo
schodzi
15 maj 21:22
ZKS:
Nie ma sprawy i tak oglądam w między czasie serial.
15 maj 21:24
ZKS:
To zauważ, że jak wziąłeś 2 to otrzymałeś 4 tak? Zatem 4 = 3 + 1, więc dzieląc przez 3
otrzymasz resztę 1 tak jak to miałeś udowodnić.
15 maj 21:26
5-latek: Nie mam telewizora od 3 lat i dobrze mi z tym

Ale wracając do zadania to ze jest napisane 9|n
2 automatycznie wymusza 3?
Bo jeśli tak to np. by było 16|n
2 albo jednej z postaci 4n+1.4n+2.4n+3 i teraz by nalezalo
zbadac której postaci .tak ?
15 maj 21:28
5-latek: No tak . Faktycznie . Dostaje reszte r=1
Dzieki bardzo
15 maj 21:32
ZKS:
Na komputerze oglądam nie lubię oglądać telewizji same głupoty w niej.
Nie rozumiem za bardzo sformułowania "automatycznie wymusza 3".
15 maj 21:34
ZKS:
Zatem już jest zrozumiane zadanie?
15 maj 21:35
5-latek: Zbiorek mi się teraz rozwalil

Piszac automatycznie wymusza 3 miałem na myśli to 9|n
2 ale to był zly pomysl bo przecież
dla n=6 jest 9 podzielnikiem 36 .
Zatem zadanie jest zrozumiane bo będzie albo 9|n
2 albo n
2 daje z dzielenia przez 3 reszte
1
bo tak jak napisałem np. dla n=6 9 jest podzielnikiem 39 a np. dla n=5 n
2=25:3=8 i r=1
czyli nic automatycznie nie wymusza .
dziekuje CI jeszcze raz
15 maj 21:44
ZKS:
Nie ma za co, proszę bardzo.
15 maj 21:48