całka
Lukas:
Mam rozkład Maxwella
| | M | |
P(v)=4π( |
| )3/2v2e−Mv2/2RT |
| | 2πRT | |
i mam to scałkować w zakresie od 0 do
∞
otrzymując
ale jak to zrobić ?
15 maj 01:51
Lukas: ?
15 maj 01:56
Lukas: ?
15 maj 09:46
J:
Co Ty studiujesz ?
Twoja całka sprowadza sie do całki : ∫v
2*e
−av2dv
Jest to całka wysoce skomplikowana, nad którą wielu matematyków pochylało głowę ..
Znalazłem wzór na podobną całką ( przed x
2 nie ma stałej a ) i wyglada ona tak:
| | ∏k=2n(2k−3) | |
∫x2*e−x2 dx=xex2 [1−∑n=1∞ |
| ] |
| | 2n*x2n | |
Na waszym miejscu poprosiłbym prowadzącego ćwiczenia asystenta,
aby wam rozwiązał tą całkę
15 maj 10:50
Lukas:
Studiuję chemię na Politechnice Wrocławskiej.
15 maj 11:15
J:
a jednak nie jest tak źle ....
okazuje się,że v = ∫
0∞ v*P(v)dv ... a to jest już prostsze:
Twoja całka sprowadza się do całki: a∫v*v
2*e
−bv2dv
( a i b ) ustalisz sobie ze wzoru wyjściowego P(v)
podstawiamy; t = v
2 dt = 2vtdt
| | a | |
....otrzymujemy = |
| ∫t*e−btdt |
| | 2 | |
liczymy: ∫t*e
−btdt
| | 1 | |
przez części: v' = e−bt v = − |
| e−bt |
| | b | |
u = v u' = 1
| | −1 | | −1 | | 1 | |
... = t* |
| e−bt − ∫e−btdt = t* |
| e−bt + |
| e−bt |
| | b | | b | | b | |
15 maj 11:31
Lukas:
Dzięki !
15 maj 11:37
J:
tam miało byc oczywiście: u = t u' = 1
15 maj 11:40