Oblicz granicę
Archie: | | x−5 | |
Oblicz lim (x−>5) |
| |
| | √x−4−1 | |
Brakuję mi pomysłów jak obliczyć granicę tego typu.
14 maj 22:15
J:
pomnożyć licznik i mianownik przez : √x−4 + 1
14 maj 22:16
Archie: No i dalej będziemy dzielić 0/0
14 maj 22:22
Draghan: ...chyba że Ci się coś skróci...?
14 maj 22:25
Saizou :
| x−5 | | (x−5)(√x−4+1) | |
| = |
| =√x−4+1=2 gdy x→5 |
| √x−4−1 | | x−5 | |
14 maj 22:26
Archie: Dobra zczaiłem, da radę wtedy skrócić
14 maj 22:26
Mila:
| (x−5)*(√x−4+1) | |
| =√x−4+1 |
| x−5 | |
lim
x→5(
√x−4+1)=
√5−4+1=2
14 maj 22:29