Pole przecięcia walców
Przemysław: Dwa walce o promieniu podstawy równym 1 przecinają się pod kątem prostym.
Obliczyć pole powierzchni ich przecięcia.
Z tego co już wiem, można uznać na przykłąd że jeden jest wzdłuż osi Z, drugi wzdłuż X.
Obszary, po których trzeba całkować to takie, gdzie:
i
ale z symetrii wynika, że oba te pola (po obu obszarach) są równe, więc można policzyć jedno i
pomnożyć przez 2.
Rozumiem, że można zmienić zmienne na walcowe.
Czy teraz jakoś tak:
1≥cos
2α+z
2
Tylko moje pytanie − co robić dalej?
14 maj 21:10
Przemysław: No proszę Was, nie bądźcie tacy
14 maj 21:32
Przemysław:
14 maj 22:31
Przemysław:
14 maj 23:37
Przemysław:
15 maj 01:06
ZKS:
x = rcos(φ)
y = rsin(φ)
z = z
W współrzędnych walcowych mamy trzy zmienne (r ; φ ; z).
15 maj 01:14
Przemysław: No tak, ja głupi odrzuciłem r, bo promień równy 1. Ale przecież przy współrzędnych to inna
rzecz.
15 maj 01:15
Przemysław: Czyli ten warunek:
| ⎧ | 1=r2(sin2α+cos2α)=r2 | |
| ⎩ | 1≥r2(sin2α)+z2 |
|
Ale wtedy z tego pierwszego r=1, czyli zostaje:
1≥sin
2α+z
2
i dostaje te same przedziały zmienności?
15 maj 01:19
ZKS:
Poczekaj może Godzio spojrzy na to, bo możliwe, że jeszcze jest na forum.
15 maj 01:23
ZKS:
Nie wiem czy dobrze myślę
sin2(φ) + z2 ≤ 1
z2 ≤ 1 − sin2(φ)
z2 ≤ cos2(φ)
−cos(φ) ≤ z ≤ cos(φ).
15 maj 01:26
Przemysław: Coś w tym jest. Tylko jak wtedy by ten cały obszar był opisany?
Bo r jest stale równe 1, z zależy od φ, a φ jakie jest?
15 maj 01:30
ZKS:
Nie spojrzałem źle zapisałeś
cos2(φ) + z2 ≤ 1
−sin(φ) ≤ z ≤ sin(φ).
15 maj 01:35
Przemysław: Tak, przepraszam

Czyli mamy:
z=1⋁z=−1⇒ φ=0
| | π | |
I wg mnie φ∊[0, |
| ], z∊[−1,1], czy tak? |
| | 2 | |
15 maj 01:37
ZKS:
Dawno już nie bawiłem się całkami podwójnymi i potrójnymi. Nie wiem, czy kąt nie będzie taki
0 ≤ φ ≤ 2π.
15 maj 01:42
Przemysław: Jasne, bo przecież tam jest 2
15 maj 01:43
ZKS:
Przepraszam nie widziałem Twojego wpisu. To spróbuj policzyć tak jak napisałeś.
15 maj 01:45
Przemysław: I teraz całka podwójna jak rozumiem?
∫02π ∫−11 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dzdφ
A w miejsce kresek pierwiastek z sumy kwadratów wyznaczników wykrojonych z tej macierzy
Jacoby−ego, czy jakoś tak?
Tylko mnie zastanawia, od czego zależy ta kolejność. Czy może dφdz?
15 maj 01:47
ZKS:
Najpierw po z później po φ i na koniec po r.
Jakobian w współrzędnych walcowych J = r.
15 maj 01:50
Przemysław: No niby tak, ale wiem, że jest wzór na pole powierzchnii, gdzie jest tylko całka podwójna i coś
w stylu:
P{J12+J22+J32}
Gdzie te Jn to wyznaczniki jakie można wykroić z macierzy zdaje się 2x3 czy 3x2
15 maj 01:54
Przemysław: √J12+J22+J32
15 maj 01:55
ZKS:
Masz odpowiedź do tego zadania?
15 maj 01:56
Przemysław: 16
15 maj 01:56
Przemysław: Dobra, przepraszam, wiem że sam Cię prosiłem o pomoc, ale już muszę się położyć bo rano nie
podniosę się

Dziękuję bardzo za pomoc w każdym razie

Przeliczę to jeszcze jutro zgodnie z tym co myślę i
zobaczę czy wyjdzie to co trzeba. Będę jeszcze jutro zaglądał, także jakby co to możesz pisać
w dowolnym czasie i ja przeczytam jak będę.
15 maj 02:02
ZKS:
Okej. Może ktoś pomoże, bo ja nie mogę sobie zobrazować tego i też już śpiący jestem. Dobranoc.
15 maj 02:16
Przemysław: Jak się weźmie
∫
−π/2π/2∫
−sinφsinφ√J12+J22+J32dzdφ, gdzie te J
i są wyznacznikami
macierzy 2x2 wyciętych z macierzy 2x3 utworzonej przez wyrzucenie kolumny 1. lub 3. z:
| ∂rcosφ | | ∂rcosφ | | ∂rcosφ | |
| |
| |
| cosφ −rsinφ 0 |
| ∂r | | ∂φ | | ∂z | |
| ∂rsinφ | | ∂rsinφ | | ∂rsinφ | |
| |
| |
| = sinφ rcosφ 0 |
| ∂r | | ∂φ | | ∂z | |
i za r da 1, to wyjdzie 8 i to jest chyba właściwy wynik − zdaje się, że wcześniej źle
napisałem.
Tutaj to nie będzie miało znaczenia, ale nie mam jeszcze pewności, którą kolumnę wyrzucić. Ja
bym był za 3., bo z tego −sinφ≤z≤sinφ można by wnioskować, że z jest uzależnione od r i φ, z
tym że od r zależy tak, że nie zależy.
Zastanawia mnie jeszcze też od czego zależy kolejność tych całek, tzn. skąd wiedzieć czy ma
być:
∫
−π/2π/2∫
−sinφsinφ√J12+J22+J32dzdφ, czy
∫
−sinφsinφ√J12+J22+J32∫
−π/2π/2dφdz
15 maj 15:59