równanie algebraiczne
nati: Renatka ma 130 klocków w trzech pudełkach. W niebieskim jest o 10 więcej niż w żółtym, a w
czerwonym 2 razy więcej niż w żółtym. Ile klocków jest w każdym z pudełek?
Bardzo proszę o wyjaśnienie tego zadania.
14 maj 20:56
Mila:

To Ci pomoże?
14 maj 21:00
nati: Tyle juz umiem tylko nie wiem jak to policzyc
14 maj 21:18
J:
4x = 130− 10 ... teraz potrafisz ?
14 maj 21:20
Martiminiano: x+10+x+2x=130
4x=120
x=30
14 maj 21:20
nati: thx
14 maj 21:21
PW: Zaraz dziecko spyta:
− Ale czy to znaczy, że w każdym z pudełek jest 30 klocków? Bo takie było pytanie ...
14 maj 21:22
Mila:
W której klasie jestes dziecko?
x+10+x+2x=130
4x+10 =130 /− 10
4x=120 /:4
x=30 liczba klocków w żółtym pudełku
30+10=40 − liczba klocków w niebieskim pudełku
2*30=60 −liczba klocków w czerwonym pudełku
spr.
30+40+60=130
odp.
Napisz sama.
14 maj 21:23
J:
Z rozpisaniem pudełek, to ona wiedziała

miała tylko problem z równaniem ...różniczkowym
14 maj 21:24
nati: PW− spoko rozumiem dalej w zoltym jest 30 w niebieskim 40 a w czerwnonym 60
14 maj 21:29
nati: w 6 klasie jestem
14 maj 21:36
Mila:
Równanka proste miałaś?
14 maj 21:52