...
...: przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku 6 cm. oblicz objetość stożka.
przyjmij π ≈ 3.
14 maj 20:52
Ajtek:
I w czym problem?
14 maj 20:55
...: nie umiem obliczyć..
jak można to wytłumaczyć na przyszłość z góry bardzo dziękuje. przyda sie
14 maj 21:12
Ajtek:

Przekrojem tego stożka jest Δ równoboczny. Aby obliczyć objętość, potrzebna będzie wysokość
tego stożka (wysokość Δ) oraz promień podstawy, który jest równy?
14 maj 21:19
...: r ?
14 maj 21:25
Ajtek:
r − promień podstawy tego stożka, ile jest równy?
Wrócę za 15 minut.
14 maj 21:26
...: 3?
14 maj 21:31
nata: bardzo dobrze

teraz policz H z twierdzenia Pitagorasa
14 maj 21:33
...: ja matematyki w ogóle nie mogę załapać... czasem uda się coś zrozumieć ale to czasem.. dziękuje
że pomagasz
14 maj 21:34
t: Po co tw. Pitagorasa?
Skoro to jest trójkąt równoboczny to wzór na wysokość znamy
14 maj 21:34
t: | | 1 | |
Dane: a = 6, r = |
| * a ⇒ r = 3 |
| | 2 | |
| | a√3 | | 6√3 | |
h = |
| ⇒ h = |
| = 3√3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Wzór na objętość: V = |
| * πr2 * H |
| | 3 | |
| | 1 | |
V = |
| * π * 9 * 3√3 = 9√3π |
| | 3 | |
14 maj 21:37
...: i co to już rozwiązanie ? nie chyba nie ? jezu ja nie ogarniam..
14 maj 21:41
nata: Wzór znamy, ale niekoniecznie wszyscy

W tablicach dostępnych na maturze, tego wzoru nie ma, a więc dobrze żeby nauczyć się, samemu
sobie obliczyć
14 maj 21:42
t: jeszcze podstawić za π = 3, ale widać, że liczysz na maksymalnego gotowca

czyli ostateczna odpowiedź to: V = 9
√3π = 27
√3 [cm
3]
14 maj 21:42
nata: a wiesz co to jest twierdzenie Pitagorasa ?
14 maj 21:43
t: To nie trzeba z Pitagorasa, więc pożytku będzie z zastosowania trygonometrii

(jako, że jest
to trójkąt równoboczny, to każdy kąt ma po 60
o) <− informacja dla
....
14 maj 21:44
...: no nie nie liczyłam na to szczerze. muszę kartkówkę poprawić akurat to pytanie było i też chce
to ogarnąć bo ja z matmy kiepska
14 maj 21:46
t: to, że kiepska to nie znaczy, że nie trzeba odpowiednio wcześnie siąść nad tym i się tym zająć
(tak jak w przypadku każdego innego przedmiotu z którym mamy problemy, ale to jest problem
obecnej młodzieży)
14 maj 21:47
nata: Czy to co napisał t jest dla ciebie jasne ?
14 maj 21:48
...: obecnej młodzieży nie chce się uczyć tylko balanga. ja np chce i chciałabym to zrozumieć.. dla
niektórych to zadanie było banalne dla mnie niestety nie

i do tej pory nie wiem o co w nich
chodzi a cały czas czytam to...
14 maj 21:53
t: bo nie da się nauczyć matematyki zaczynając od całek (metafora), jeżeli chcesz zrozumieć
zagadnienie zacznij od podstaw, trójkąt równoboczny, potem co to jest przekrój, co to jest
stożek jak się go tworzy i to wszystko, nic innego tam nie ma
14 maj 21:55
Mila:
nata przecież te podstawowe wzory tłucze się od podstawówki.
14 maj 21:58
nata: Ok, Ajtek zrobił ci super rysunek.
Napisz czy potrafisz obliczyć tą wysokość, albo jak pisałam wcześnie z Pitagorasa, albo jak
sugerował t z sinusa kąta 600
14 maj 21:58
...: poczekaj chwilke
14 maj 22:05
...:
p= a*h przez 2
p= 6*3 przez 2
p = 9
?
14 maj 22:08
...:
a= 6
b= 3
c= ?
c2= 6/2 + 3/2
c2= 36 + 9
c2= 45
4,5
?
14 maj 22:12
nata: c2=36−9
c2=27
c=√27
c=√9*3
c=3√3
14 maj 22:15
nata: H i r są przyprostokątnymi, a 6 jest przeciwprostokątną
14 maj 22:16
nata: Tej wysokości nie policzysz ze wzoru na pole, bo nie znasz tego pola
14 maj 22:18
...: aha
14 maj 22:22
nata: rozumiesz to co napisałam ?
14 maj 22:22
...: przyprostokątnymi że są przy sobie a przeciwprostokątna że są po przeciwnych tak ?
14 maj 22:26
nata: przyprostokątne, to te co są przy kącie prostym, a przeciwprostokątna − naprzeciw tego kąta.
14 maj 22:28
nata: stąd zgodnie z tw. Pitagorasa
62=32+H2
36=9+H2
H2=36 − 9
H2=27
14 maj 22:31
...: ok teraz wiem
14 maj 22:31
nata: i H=3√3
14 maj 22:32
nata: to masz już wszystkie dane żeby podstawić do wzoru na objętość
14 maj 22:32
nata: i jak wyszło

?
14 maj 22:38
...: t zrobił ale możesz dać mi podobne zadanie i spróbuje zrobić obliczyć to z sinusa i podstawiać

już chyba łapie to
14 maj 22:41
...: pitagorasa*
14 maj 22:43
nata: to przyjmij że bok trójkąta jest równy 4 cm i przeprowadź obliczenia
14 maj 22:44
...:
c2 = a/2 + b/2
4/2 = 3/2 + h2
h2= 16 − 9
h2 = 7
h = 3,5√3
wzór na objętość
V= 1/3 * πr2 * h
v= 1/3 * π* 9* 3,5√3 * 12,25√3π
14 maj 23:00
nata: no jak tam obliczenia ?
14 maj 23:00
...: tak ma być ?
14 maj 23:01
nata: no tak, tylko że jak bok jest równy 4, to jego połowa będzie 2, czyli r=2 a nie 3
popraw to
14 maj 23:02
...: c2 = a/2 + b/2
4/2 = 3/2 + h2
h2= 16 − 9
h2 = 7
h = 3,5√2
wzór na objętość
V= 1/3 * πr2 * h
v= 1/3 * π* 9* 3,5√2 * 12,25√2π
14 maj 23:03
nata: i jeszcze jedno, jeśli h2=7
to h=√7 , ponieważ z 7 nie da się wyciągnąć pierwiastka
14 maj 23:07
nata: czekam na poprawioną wersję
14 maj 23:09
...: c2 = a/2 + b/2
4/2= 2/2 + h2
h2= 16 − 4
h2 = 12
h= 6√2
wzró na objętość
V= 1/3 * πr2 * h
V= 1/3 * π* 4* 6√2 * 36√2π
14 maj 23:10
...: dobrze ?
14 maj 23:14
nata: h2=12
h2=4*3
h=√4*3
h=2√3
i teraz należy podstawić do wzoru.
Źle wyciągasz pierwiastek, zobacz jak ja to zrobiłam.
14 maj 23:15
nata: jest to dla ciebie zrozumiałe?
14 maj 23:18
...: tak jutro będę jeszcze powtarzać ćwiczyć dziękuje

a teraz mykam jutro wbije tu można
poćwiczyć i zobaczyć co pamiętam i mam jeszcze inne zadania też do pomocy zrozumienia
14 maj 23:22
nata: ok, ja też już spadam spać
14 maj 23:25