Wykaż, że liczba jest całkowita :)
keszkewmeszke: Wykaż, że liczba jest całkowita
14 maj 20:00
Mila:
| 4√2−6 | | 4√2−6 | |
| * |
| = |
| 4√2+6 | | 4√2−6 | |
| | (4√2−6)2 | | 16*2−48√2+36 | |
= |
| = |
| = |
| | 16*2−62 | | 32−36 | |
| | 32−48√2+36 | | 68−48√2 | |
= |
| = |
| =−17+12√2 |
| | −4 | | −4 | |
−17+12
√2−12
√2=−17∊C
14 maj 20:09
Przemysław: | (4√2−6)2 | | 32−48√2+36 | | 68 | |
| −12√2= |
| −12√2= |
| +12√2−12√2=17 |
| 16*2−36 | | −4 | | 4 | |
14 maj 20:09
Przemysław: racja −17, bo zgubiłem minus w mianowniku, za 2. znakiem równości
No i sorki za dubla.
14 maj 20:10
keszkewmeszke: Dziękuje wszystkim za pomoc!
14 maj 20:24
Mila:
14 maj 21:01